Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Насінництво


Скоромний Сергій Васильович. Вплив біотичних факторів і технологічних прийомів на формування різноякісного насіння сої в умовах північно-східної частини Лісостепу України : дис... канд. с.-г. наук: 06.01.14 / Харківський національний аграрний ун- т ім. В.В.Докучаєва. — Х., 2007. — 177арк. — Бібліогр.: арк. 124.



Анотація до роботи:

Скоромний С.В. Вплив біотичних факторів і технологічних прийомів на формування різноякісного насіння сої в умовах Північно-східної частини Лісостепу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.14 – насінництво. – Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено вивченню явища різноякісності насіння сої за тривалістю вегетаційного періоду та окремих його фаз, лінійними параметрами й масою насіння, продуктивністю рослин та врожайністю посівів. Досліджені різні способи сівби та способи допосівного впливу на насіння сої з метою усунення негативного впливу різноякісності. Установлено, що тривалість вегетаційного періоду різних сортів сої здебільшого визначається генетичними властивостями сорту, але під впливом метеорологічних умов тривалість вегетаційного періоду сортів сої може дещо змінюватися. Визначено, що формування крупного насіння сої на рослинах зумовлено екологічним фактором, місце розташування бобів на рослинах майже не впливає на формування й розвиток насіння сої. Зроблені теоретичні розрахунки залежності продуктивності рослин сої від розмірів і маси висіяного насіння. Доведено, що при зменшені ширини міжрядь у посівах сої з використанням стільникового та вузькорядного способів сівби можливе збільшення продуктивності рослин і врожайності посівів. Запропоновано спосіб допосівного сортування насіння сої, що дозволяє виділити для сівби насіння з високими врожайними властивостями. Підтверджено збільшення врожайності сої від застосування екологічно-безпечних способів допосівної обробки насіння.

  1. У дисертації вперше для умов Північно-східної частини Лісостепу України проведено теоретичне узагальнення та нове вирішення важливого наукового завдання з визначення факторів і прийомів формування різноякісності насіння сої. Визначено ступінь впливу біотичних та антропогенного чинників на формування насіння сої, різноякісного за посівними та урожайними властивостями. Розроблено технологічні та агротехнічні прийоми, завдяки яким можна зменшити негативний вплив різноякісності насіння, та покращити його урожайні властивості. Встановлені закономірності впливу біотичних факторів і прийомів формування різноякісного насіння мають суттєве значення для підвищення посівних і урожайних якостей насіння в процесі насінництва сої.

  2. Установлено, що тривалість фаз розвитку рослин сої до цвітіння на 98,7 % зумовлена впливом комплексу екологічних факторів. У період „цвітіння – повна стиглість насіння”, вплив умов року вирощування сої зменшується до 57,6 %, що дозволяє в цей період ефективно застосовувати різного роду впливи на посіви з метою збільшення урожайності сої.

  3. Визначено, що тривалість вегетаційного періоду різних сортів сої на 49,1% залежить від генотипних особливостей сорту, вплив комплексу екологічних факторів на тривалість вегетаційного періоду сортів становить 33,5 %, що засвідчує доцільність створення сортів сої різних груп стиглості.

  4. Виявлено, що основним фактором, який визначає формування насіння сої на рослині, є екологічний фактор, його вплив становить 93,3%. Вплив матрикального фактору на формування насіння становить 6,4%. Установлено, що насіння, утворене в апікальній частині бобу краще забезпечується елементами живлення, й не абортує.

  5. Установлено, що вплив сортових властивостей сої на формування крупного насіння становить 36,9 %, однак вплив умов року на лінійні параметри та масу насіння коливаються в межах 15-18% для маси насіння і 5-8% для довжини, ширини та товщини.

  6. Установлені кореляційні зв’язки між масою насіння сої різних сортів і лінійними параметрами: довжиною (r = 0,66-0,80), шириною (r = 0,65-0,85), товщиною (r = 0,76-0,87), що доводить можливість проведення відбору насіння з високою масою спираючись на його лінійні розміри.

  7. Отримано криві параболічної залежності стандартних відхилень середніх значень розмірів і маси насіння від середньої продуктивності цього насіння у потомстві, що дозволяє переглянути методику сортування насіння сої на решетах для відбору найпродуктивнішого насіння.

  8. Доведено, що при зменшенні площі живлення рослин сої в посіві з використанням стільникового та рядового способів сівби збільшується продуктивність рослин сої на 0,5-1,1 г/росл.

  9. Обґрунтована ефективність сортування насіння сої за пружністю, що дозволяє виділити для сівби фракцію з високими урожайними властивостями, яка забезпечує прибавку врожаю сої від 0,08 до 0,13 т/га, порівняно з несортованим насінням.

  10. Випробувані нові способи допосівної обробки насіння сої відкритим полум’ям з експозицією 0,36 сек. і повітряно-озоновою сумішшю з концентрацією озону в повітрі 0,6 г/м3, які забезпечують прибавки врожаю порівняно з контролем відповідно на 0,17 та 0,21 т/га.

  11. Визначена рентабельність вирощування насіння сої відсортованого за пружністю та обробленого відкритим полум’ям і озоно-повітряною сумішшю яка становить відповідно 14,4; 15,9 та 16,7%, і є більшою, порівняно з рентабельністю вирощування несортованого й необробленого насіння (14,1%). Способи допосівного сортування та обробки є такими, що можуть вважатися малоенергозатратними, а витрачена енергія повністю відновлюється за рахунок прибавки врожаю

Публікації автора:

  1. Скоромний С.В. Підвищення продуктивності сої при вирощувані її різними способами // Вісн. ХНАУ (Сер. „Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво”). – Харків, 2002. – №6. – С. 234-237.

  2. Їжик М.К., Скоромний С.В., Зінченко Б.М. Використання полум’я та озону для допосівної обробки насіння сої // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – Полтава, 2006. - №4. – С. 134-136. (Доля автора – 40%; збір даних, проведення дослідів, написання).

  3. Скоромний С.В. Спосіб добору високоврожайного насіння сої за його пружними властивостями // Селекція і насінництво. – Харків, 2006. – № 92. – С. 192-196.

  4. Їжик М.К., Скоромний С.В., Зінченко Б.М. Розробка та вивчення екологічно безпечних способів передпосівної обробки насіння // Вісник Харківського національного аграрного університету (Серія „Рослинництво, селекція і насінництво, овочівництво”). – Харків, 2006. - №4. С. 45-51. (Доля автора – 70%; збір даних, проведення дослідів, написання).

  5. Їжик М.К., Кулик М.І., Швиденко М.В., Скоромний С.В., Зінченко Б.М. Безпечні для навколишнього середовища технології передпосівного обробітку насіння культурних рослин // Матеріали XI з’їзду Укр. бот. т-ва. – Харків, 2001. – С. 155–156. (Доля автора – 30 %; збір даних).

  6. Ижик Н.К., Скоромный С.В., Зинченко Б.Н., Пугач С.Г. Предпосевная обработка семян озоно-воздушной смесью // Экология и здоровье человека. Охрана водного и воздушного бассейнов. Утилизация отходов / Сб. научн. трудов XII междунар. научно-технич. конф. – Т.1. – Харків, 2004. – С. 113-115. (Доля автора – 30%; проведення дослідів).

  7. Скоромний С.В., Зінченко Б.М. Передпосівне поліпшення якості насіння сої з використанням стресових факторів // Матеріали міжнар. наук. конф. студентів та аспірантів: Екологічні проблеми сталого розвитку агросфери в умовах реформування земельних відносин та шляхи раціонального використання земель – Харків, 2005. – С. 39. (Доля автора – 75%; збір даних, написання).