Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Технологія хлібопекарських продуктів та харчових концентратів


Лапінська Алла Петрівна. Удосконалення технології виробництва вітамінних кормових добавок. : Дис... канд. наук: 05.18.01 - 2008.



Анотація до роботи:

Лапінська А.П. Удосконалення технології виробництва вітамінних кормових добавок. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18. 01 – зберігання і технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів та комбікормів.

Одеська національна академія харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Одеса, 2008.

Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної проблеми використання жиророзчинних вітамінів у комбікормовому виробництві.

Запропоновано та науково обґрунтовано рецептуру та технологію виробництва вітамінних кормових добавок, які містять жиророзчинні вітаміни, переведені у легкозасвоювану форму, стабільні при зберіганні, технологічно придатні у комбікормовому виробництві із компонентів природного походження з високою біологічною цінністю, сумісне поєднання яких має сінергічний ефект і дозволяє отримувати функціональні кормові продукти. Запропоновано та науково обґрунтовано новий спосіб підвищення ступеня засвоєння жиророзчинних вітамінів – емульгування в умовах in vivo, яке забезпечується ліпідною основою що складається із 80 % фосфатидного концентрату та 20 % моногліцеридів з температурою плавлення 37 … 38 С. Запропоновано новий спосіб введення ліпідної основи та встановлено раціональні режими процесу змішування, які забезпечують однорідність готової продукції 98,0 … 98,5 %. Обґрунтовано вибір наповнювачів, які забезпечують відповідність фізичних властивостей вітамінних кормових добавок вимогам технологічного процесу виробництва комбікормової продукції. Розроблено спосіб стабілізації жиророзчинних вітамінів композицією природних біоантиокисників (фосфоліпіди, вітаміни: Е, С, -каротин, цитрат натрію), доцільність використання якої підтверджується функціонуванням у складі антиоксидантної системи організму та безпечністю отриманої тваринницької продукції.

  1. Запропоновано та науково обґрунтовано удосконалену технологію виробництва вітамінних кормових добавок, яка дозволяє підвищити доступність, стабільність, однорідність розподілу жиророзчинних вітамінів та створювати функціональні кормові продукти.

  2. Запропоновано новий спосіб підвищення доступності ЖВ – переведення в емульсію в умовах in vivo, що дозволяє уникнути наявність вільної вологи як у ВКД, так і в комбікормовій продукції з нею.

  3. Розроблено рецептуру ліпідної основи з урахуванням біологічної і фізіологічної активності компонентів, яка виконує транспортну, стабілізуючу, емульгуючу функцію, із сінергічним ефектом: 80 % ФК та 20 % МГ з температурою плавлення 37…38 С.

  4. Обґрунтовано вибір наповнювачів, які забезпечують відповідність фізичних властивостей ВКД вимогам технологічного процесу виробництва комбікормової продукції: об’ємна маса 476…479 кг/м3, кут насипного схилу 49…56 град, сипкість 9,0…25,2 м/с10-2.

  5. Обґрунтовано новий спосіб введення ліпідної основи – без підігріву перед подачею у змішувач, однорідність суміші забезпечується фізичними властивостями компонентів та частотою обертів робочого органу змішувача 1,3...1,7 с-1. Визначено режими процесу змішування: частота обертів робочого органу 1,3 с-1, тривалість процесу 480 с, коефіцієнт варіації 1,2…1,5 %, питомі витрати електроенергії 11,7 кВт год/т.

  6. Розроблено рецепти ВКД для усіх видів та груп сільськогосподарських тварин та птиці з урахуванням різних форм вітамінних препаратів, встановлено норми введення ВКД: для свиней усіх вікових груп та птиці 2 %, для коней 5 %, ВРХ 4 %.

  7. Обґрунтовано виробництво нових ВКД із сумісними БАР та додатковим введенням стабілізатора. Розроблено спосіб стабілізації лабільних речовин ВКД композицією біоантиокисників з сінергічним ефектом (ФЛ, вітаміни: А, Е, С, -каротин, цитрат натрію). Доцільність використання композиції підтверджується функціонуванням у складі антиоксидантної системи організму та безпечністю отриманої тваринницької продукції. Визначено співвідношення аскорбінової кислоти, цитрату натрію (80 і 20 %), масову частку їх введення до складу ВКД – 0,7 %.

  8. Встановлено термін зберігання ВКД – 6 місяців, при цьому: збереженість -каротину – 94 %, кислотне число 13…17 мг КОН, загальна кислотність 11... 13 Н, перекисне число 0,18…0,30 %I2 , без погіршення фізичних властивостей, санітарної якості.

  9. Розроблено технологію отримання ВКД, яка має високий ступінь засвоєння ЖВ (концентрація вітаміну А в печінці лабораторних тварин дослідної групи 91,5 мкмоль/кг, контроль - 35,4 мкмоль/кг), може використовуватись в якості кормового адаптогену (приріст маси тіла лабораторних тварин в умовах стресу 11,3%).

  10. Промислова апробація в годівлі свиней показала: на 1 кг приросту маси дослідних тварин витрачено на 0,42 кг менше корму, додатковий прибуток на одну голову складає 25,3 грн.

Публікації автора:

  1. Левицький А.П. Дослідження ступеня протікання окиснювальних і гідролітичних процесів при зберіганні вітамінної кормової добавки „Лекавіт” / А.П. Левицький, А.П. Бойко // Наук. пр. ОНАХТ. – Вип. 30. – Т.2. – Одеса. - 2007. – С. 85 – 89.

Особистий внесок: проведення експериментальних досліджень, аналіз і узагальнення отриманих результатів, оформлення статі до публікації.

  1. Левицький А.П. Розробка технології виробництва вітамінної кормової добавки “Лекавіт”/ А.П. Левицький, А.П. Бойко // Наук. пр. ОНАХТ. Вип. 28. – Т.1. – Одеса. - 2006. – С. 25- 29.

Особистий внесок: проведення експериментальних досліджень, аналіз і узагальнення отриманих результатів, оформлення статі до публікації.

  1. Левицький А.П. Дослідження процесу змішування при виробництві вітамінної кормової добавки “Лекавіт” / А.П. Левицький, А.П. Бойко // Наук. пр. ОНАХТ. – Вип. 29. – Т.2. – Одеса. - 2006. – С. 118 - 124.

Особистий внесок: проведення експериментальних досліджень, аналіз і узагальнення отриманих результатів, оформлення статі до публікації.

  1. Бойко А.П. Кормові препарати жиророзчинних вітамінів // Наук. пр. ОНАХТ. – Вип. 21. – Одеса. - 2001. – С 179 – 181.

  2. Левицький А.П. Технологія виробництва вітамінної кормової добавки “Лекавіт” / А.П. Левицький, А.П. Бойко // Тез.доп. V Міжнародної науково-практичної конференції “Хлібопродукти 2005”, м. Одеса, вересень 2005 р. – С. 58 – 61.

Особистий внесок: проведення експериментальних досліджень, аналіз і узагальнення отриманих результатів, оформлення статі до публікації.

  1. Левицький А.П. Емульгуючі системи у виробництві вітамінних кормових добавок / А.П. Левицький, А.П. Бойко // Зб. доп. VI Всеукр. конф. „Україна. Комбікорми 2008”, Київ. - 2008 р. –С. 59 – 65.

Особистий внесок: проведення експериментальних досліджень, аналіз і узагальнення отриманих результатів, оформлення статті до публікації.