Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Туріца Наталія Анатоліївна. Стратегічні чинники адаптації підприємств до зовнішнього середовища (на прикладі м'ясопереробних підприємств). : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2009.



Анотація до роботи:

Туріца Н.А. Стратегічні чинники адаптації підприємств до зовнішнього середовища (на прикладі м'ясопереробних підприємств). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04. – економіка та управління підприємствами. – Одеський державний економічний університет, Одеса, 2009.

Дисертацію присвячено дослідженню сучасних теоретичних аспектів та розробці практичних рекомендацій щодо адаптації м'ясопереробних підприємств до зовнішнього середовища.

У дисертації уточнено і конкретизовано основні поняття поняття адаптації. Деталізовано фактори зовнішнього середовища, що впливають на адаптацію підприємств м'ясопереробної галузі. Визначено спеціфіку факторів згідно з галузевими особливостями, а також вимогами вступу до СОТ. Розроблено схему впливу факторів зовнішнього і внутрішнього середовища на процес адаптації підприємств до змін.

За допомогою економіко-математичних методів виявлено напрямки розвитку м'ясопереробної галузі, на основі яких розроблено організаційно-економічні заходи для подолання слабких сторін підприємств та галузі, та запропоновано методику його оцінювання.

21

Проведене дисертаційне дослідження адаптації м'ясопереробних підприємств до зовнішнього середовища дозволило розробити теоретичні положення і нові підходи формування адаптації до свого оточення на підприємствах, що надасть змогу

підвищити їх конкурентоспроможність на світовому ринку. Узагальнюючи результати теоретичної та практичної роботи, сформулюємо теоретичні та науково-практичні висновки, які забезпечують вирішення основних завдань роботи:

1. Уточнено поняття “адаптації підприємства” як спроможність визначати цілі підприємства та засоби їх досягнення з передбаченням майбутніх змін для посилення конкурентних переваг у мінливих умовах зовнішнього середовища, що потребує аналізу економічної, виробничої, науково-технічної, фінансової та соціальної сфер діяльності підприємств (з урахуванням галузевих особливостей). Сформовано етапи процесу вибору заходів адаптації, які передбачають оцінку потенціалу в кожній функціональній стратегії, що дозволить сформувати стратегію підприємства як систему адекватного реагування на зміни сучасного динамічного середовища.

2. Визначено напрямки взаємовигідної співпраці між Україною та країнами СОТ, що дозволить поліпшити реструктуризацію підприємств м'ясопереробного виробництва через зменшення митних бар’єрів. Використання кліматичного та природного потенціалу кожного регіону України зменшить світову продовольчу проблему.

3. Проаналізовано вплив факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємств м'ясопереробної галузі, які найбільш привабливі для споживачів підприємства в суспільному секторі та на споживчому ринку, що забезпечить потенційні можливості підприємств для успішної адаптації до зовнішнього оточення, та обґрунтовано напрямки й заходи.

4. Проведено оцінювання впливу зовнішніх факторів на діяльність м'ясопереробних підприємств за допомогою кореляційно-регресійного аналізу та побудувано модель, яка надала аналітичні вираження залежності між факторами зовнішнього середовища та результатами діяльності підприємства. Дослідження взаємозв'язків параметрів дозволило розробити та вибрати напрямки адаптації підприємства до зовнішнього середовища.

5. Удосконалено взаємозв’язки м'ясопереробних підприємств із сільгоспвиробниками, а саме: сформовано ділове співробітництво між м'ясопереробними підприємствами та сільськогосподарськими виробниками, що надає можливість прибутково розвивати сільгоспвиробництво, поліпшити зайнятість, сприятиме зниженню вартості м'ясопереробним підприємствам та дефіциту екологічно чистої сировини.

6. Сформовано проект адаптивної багатомірної структури управління підприємством, що створює необхідні передумови для відновлення провідних позицій м'ясопереробних підприємств на ринку продовольчих товарів. Запропонований проект структури має три основні виміри. Кожен з них відповідає одному з критеріїв, що використовуються при розподілі праці: результати - продукція; ресурси - фунуції; ринки - типи або класи клієнтів і споживачів.

18

7. Удосконалено та впроваджено науково-методичний підхід оцінювання рівня адаптивності підприємства до зовнішнього середовища із запропонованою багатовимірною структурою управління для м'ясопереробних підприємств, що надає оцінку конкурентоспроможності підприємства та охоплює найбільш важливі аспекти

його господарської діяльності. Конкурентоспроможність підприємства визначається, виходячи з оцінки ефективності його функціональних підрозділів управління щодо конкурентів, а саме: підрозділів адміністрації, з реалізації, виробництва та маркетингу, що дозволяє виявити напрямки у формуванні конкурентних переваг.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

  1. Туріца Н.А. Продовольча безпека України як чинник геополітики у контексті світової продовольчої кризи / Н.А. Туріца // Науковий вісник ОДЕУ. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Одеса: ОДЕУ, 2009. – №2 (80). – С.62 – 69 (0,6 д.а.)

  2. Туріца Н.А. Адаптація підприємств м'ясопереробної галузі до зовнішнього середовища / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // “Управління розвитком”: збірник наукових статей. – Харків: ХНЕУ. – 2008. – № 19 – С. 90 – 92. (0,2 д.а., особисто авторові належить 0,1 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає в аналізі впливу факторів на діяльність м'ясопереробних підприємств.

  3. Туріца Н.А. Можливості розвитку м'ясопереробного виробництва в умовах членства України у СОТ / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Вісник національного університету водного господарства та природокористування . Економіка: збірник наукових праць. – Рівне: НУВГП. – 2008. – Вип. 4 (44). – С. 278 – 289. (0,6 д.а., особисто авторові належить 0,3 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у розгляді законодавчої бази вступу України до СОТ для м'ясопереробних підприємств.

  4. Туріца Н.А Стратегічні напрямки виходу з кризи підприємств м'ясопереробної галузі / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Вісник соціально-економічних досліджень: збірник наукових праць. – Одеса: ОДЕУ, 2008 р. – Вип. 30. – С. 209 – 215. (0,6 д.а., особисто авторові належить 0,3 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у запропонуванні кредитної спілки м'ясопереробними підприємствами для сільгоспвиробників.

  5. Туріца Н.А. Питання адаптації підприємства до зовнішнього середовища / Н.А. Туріца // Науковий вісник ОДЕУ. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Одеса: ОДЕУ, 2008. – №2 (58). – С. 28 – 35. (0,5 д.а.).

  6. Туріца Н.А. Деякі питання аналізу ефективності переробної промисловості / Н.А. Туріца, О.Л. Суворовський // Прометей: регіональний збірник наукових праць з економіки: ДЕГІ МОН України; ІЕПД НАН України. –Донецьк: ДЕГІ, 2007. – Вип. 2 (23) – С. 223 – 226. (0,5 д.а., особисто авторові належить 0,25 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у наданні кількісної оцінки впливу факторів на діяльність м'ясопереробних підприємств.

  7. Туріца Н.А. Тенденції розвитку переробної галузі у зв’язку зі вступом у СОТ / Н.А. Туріца // Инновационные технологии мониторинга и регулирования поведением экономических систем: сборник научных работ. – Одесса: ИПРЭЭИ НАН Украины, 2007. – Вып. 31 – С. 59 – 63. (0,25 д.а.).

19

  1. Туріца Н.А. Оцінка конкурентоспроможності підприємств з багатомірною структурою управління / Н.А. Туріца // Вісник ХНУ: економічн науки. – Хмельницький: ХНУ, 2007. – Т.2 – С. 211 – 214. (0,25 д.а.).

  2. Туріца Н.А. Формування раціональної структури управління відповідно до змін зовнішнього середовища підприємства / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Розвиток соціально-економічних відносин в умовах трансформації економіки України: матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених. – Хмельницький: ХНУ та ІЕУ, 2007. – Т.1. – С. 94-97. (0,2 д.а., особисто авторові належить 0,1 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у розгляді підрозділів адаптивної організаційної структури управління підприємством для м'ясопереробних підприємств.

  3. Туріца Н.А. Перспективи інноваційного розвитку підприємств харчової галузі / Н. А. Туріца // Аграрний вісник Причорномор’я. Економічні науки. – Одеса: Імідж – Прес, 2007. – Вип. 37. – С. 277 – 279. (0,3 д.а.).

  4. Туріца Н.А. Інноваційна стратегія як сучасний інструмент управління розвитком підприємства / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Вісник соціально-економічних досліджень: збірник наукових праць. – Одеса: ОДЕУ – 2006. – Вип. 23. – С.138 – 144. (0,6 д.а., особисто авторові належить 0,3 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у розгляді етапів стратегічного аналізу.

  5. Туріца Н.А. Проблеми інноваційного розвитку вітчизняних підприємств у зв’язку зі вступом у СОТ / Н.А. Туріца // Науковий вісник ОДЕУ. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Одеса: ОДЕУ, 2006. – №4 (24). – С. 242 – 251. (0,6 д.а.).

В інших наукових виданнях:

  1. Туріца Н.А. Вплив основних факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємств м'ясопереробної галузі / Н.А. Туріца // Розвиток національної економіки в умовах євроатлантичної інтеграції та світової фінансової кризи: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених та студентів. – Чернівці: ПП Яворський С.Н., 2009. – С. 87 – 89. (0,2 д.а.).

  2. Туріца Н.А. Стратегічний підхід до мотивації управлінського потенціалу / Н.А. Туріца / Розділ 4. Монографія: Розвиток потенціалу менеджменту в глобальному середовищі бізнесу; [під ред. Г.Н. Козловой, О.В. Балашова] – Одеса: Пальміра, 2008. – с.72-76 (0,4 д.а., особисто авторові належить 0,1 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у розгляді персоналу для ефектовної діяльності м'ясопереробних підприємств.

  3. Туріца Н.А. Соціальна роль підприємства в інтеграційних процесах / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Гуманізація соціального управління: тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції, 29 квітня 2008 р. – Харків: ФОП Александрова К.М. – с. 213 – 217. (0,4 д.а., особисто авторові належить 0,2 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає в аналізі впливу соціального фактору на діяльність м'ясопереробних підприємств.

  4. Туріца Н.А. Механізм адаптації підприємства до його оточення / Н.А. Туріца // Міжнародний бізнес та менеджмент: проблеми та перспективи в умовах глобалізації: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції , 22-24 жовтня

20

2008. – Тернопіль: Економічна думка, 2008. – С. 420 – 424. (0,2 д.а.).

  1. Туріца Н.А. Роль факторів сучасного оточення м'ясопереробного підприємства /

Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Управленческие аспекты повышения национальной конкурентоспособности: материалы Международной научно-практической конференции 4-7 октября 2007г. – Симферополь: Изд. центр Крымского института бизнеса, 2007. – С. 36 – 38. (0,2 д.а., особисто авторові належить 0,1 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає у розкритті сутності факторів сучасного оточення м'ясопереробних підприємств.

  1. Туріца Н.А. Формування механізму адаптації на прикладі м'ясопереробного підприємства / Н.А. Туріца // Стратегия развития Украины в глобальной среде: материалы Международной научно-практической конференции, 26 – 28 октября 2007г. – Сімферополь: Изд. центр Крымского института бизнеса, 2007. – С.16-19. (0,2 д.а.)

  2. Туріца Н.А. Сучасні проблеми розвитку переробної галузі у зв’язку зі вступом у СОТ / Н.А. Туріца // Інноваційні технології в науці, підготовці та перепідготовці фахівців: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 17-18 травня 2007р. – Одеса: Інститут фінансів ОІФ УДУЕФ, 2007. – С. 115 – 117. (0,2 д.а.).

  3. Туріца Н.А. Кравченко В.О. Створення ефективних інноваційних, фінансово-кредитних та інвестиційних механізмів підтримки підприємств / Н.А. Туріца, В.О. Кравченко // Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання: праці 7-ої міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених. Ч. 4. – Донецьк: Дон НУ, 2006р. – С. 164 – 166. (0,2 д.а., особисто авторові належить 0,1 д.а.). Особистий внесок здобувача полягає в аналізі впливу факторів на діяльність м'ясопереробних підприємств.