Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


Бойко Богдан Вікторович. Розвиток інтеграції виробництва, переробки та реалізації продукції молочного скотарства : Дис... канд. наук: 08.07.02 - 2007.



Анотація до роботи:

Бойко Б.В. Розвиток інтеграції виробництва, переробки та реалізації продукції молочного скотарства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Державний вищий навчальний заклад “Державний агроекологічний університет” Міністерства аграрної політики України, м. Житомир, 2006.

У дисертаційній роботі обґрунтовано стратегічні напрями розвитку інтеграції виробництва, переробки та реалізації продукції молочного скотарства в пореформений період, уточнено класифікацію форм вертикальної інтеграції та сутність концепції інтеграційного маркетингу.

Досліджено сучасний стан і тенденції розвитку інтеграційних процесів у молокопродуктовому підкомплексі Житомирської області, визначено причини, що стримують їх розвиток.

Розраховано ціновий коридор для сільськогосподарських та молокопереробних підприємств на основі визначення мінімальної та оптимальної ціни, обґрунтовано необхідність використання економічного механізму стимулювання виробництва екологічно безпечної продукції, розроблено стратегію оптимізації транспортних витрат молокопереробних підприємств регіону, що закуповують молочну сировину у молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах.

Розкрито методологічний аспект використання системного підходу в маркетинговій діяльності підприємств молокопродуктового підкомплексу в контексті розвитку інтеграційних процесів між сільськогосподарськими і переробними підприємствами, який полягає в тому, що процеси виробництва, переробки та реалізації продукції молочного скотарства потрібно розглядати як систему, що передбачає поєднання в одне ціле елементів, необхідних для досягнення певної мети.

Розроблено модель маркетингової інформаційної системи, яка дає можливість аналізувати ефективність діяльності підприємств молокопродуктового підкомплексу.

  1. Розвиток інтеграції виробництва, переробки та реалізації продукції молочного скотарства потрібно будувати таким чином, щоб забезпечити узгодженість всіх структурних елементів ланцюга, від виробника до споживача. Важливим напрямом удосконалення міжгалузевих взаємовідносин, зближення інтересів підприємств, що виробляють, перероблюють та реалізують молочну продукцію, є вертикальна агропромислова інтеграція, яка передбачає обґрунтований вибір форм і врахування факторів, направлених на успішну діяльність інтеграційних формувань.

  2. Інтеграційні процеси між сільськогосподарськими і переробними підприємствами, що спрямовані на досягнення спільних цілей реалізації кінцевої продукції з обґрунтованим розподілом отриманих прибутків, мають базуватися на системному підході в маркетинговій діяльності підприємств молокопродуктового підкомплексу, який є інструментом формування міжгалузевих відносин та удосконалення управлінського процесу виробництва конкурентоспроможної продукції.

  3. Для розбудови нової організаційної структури сільського господарства України, зорієнтованої на ринкові відносини, важливе значення мають міжгалузеві відносини, які мають враховувати розвиток процесів спеціалізації, концентрації, кооперації та інтеграції агропромислового виробництва. Одним із ефективних інтегрованих утворень є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, якому належить провідне місце у розвитку міжгосподарської кооперації та агропромислової інтеграції. Створення молочарського обслуговуючого кооперативу покладено в основу стратегії оптимізації транспортних витрат молокопереробних підприємств регіону, що забезпечить зменшення витрат на закупівлю молока та покращання якості продукції і дозволить надавати додаткові послуги виробникам молока, які є його засновниками

  4. В останні роки виявлено тенденцію зниження обсягів виробництва молока, основною причиною якого є скорочення поголів’я корів. Так, у 2004 р. поголів’я корів в усіх категоріях господарств порівняно з 2003 р. зменшилось на 14,4 тис. голів або на 6 % і порівняно з 1990 р. – на 182,9 тис. голів або на 44,6 %. Скорочення поголів’я корів у 2004 р. відбулося в основному у сільськогосподарських підприємствах різних організаційно-правових форм на 29,4 % порівняно з 1990 р., а в господарствах населення – на 4 %. Сучасний стан розвитку молокопродуктового підкомплексу характеризується недостатнім і несвоєчасним ресурсним забезпеченням, низьким рівнем залучення інвестицій та кредитних ресурсів, недосконалістю ринкового механізму ціноутворення на продукцію.

  5. Складні екологічні умови досліджуваного регіону вимагають застосування нових підходів до організації виробничої діяльності товаровиробників. З метою стимулювання виробництва екологобезпечної продукції в молокопродуктовому підкомплексі запропоновано економічний механізм, що включає систему економічних важелів і стимулів, економічних санкцій та організаційних заходів. В основу механізму покладено пріоритетність інтересів споживача, а не одержання прибутку в будь-який спосіб, що сприятиме виробництву та збільшенню пропозиції якісних екологічно безпечних продовольчих товарів.

  6. Необхідною умовою розвитку інтеграційних процесів в молокопродуктовому підкомплексі є встановлення цінового коридору (з врахуванням інфляції) для сільськогосподарських товаровиробників та переробних підприємств, що забезпечить еквівалентність обміну в галузі. Ціновий коридор для підприємств сільського господарства у 2007 р. має становити – 147,32 грн. за 1 т молока, а переробної промисловості – 400,63 грн. за 1 т молока.

  7. Подальший розвиток інтеграційних зв’язків в молокопродуктовому підкомплексі спрямований на підвищення ефективності функціонування технологічного ланцюга “виробництво–переробка–збут”. Для визначення ефективності діяльності підприємтсв молокопродуктового підкомплексу розроблено і запропоновано використовувати модель маркетингової інформаційної системи, яка передбачає аналіз і прогноз впливу вартості реалізованої продукції на економічні показники господарюючих суб’єктів на основі визначення обсягів поставки сировини, асортименту виробленої продукції, оптимізації витрат на її виробництво та реалізацію, і формує передумови для оцінки ефективності інтеграційних зв’язків у галузі в цілому.

Публікації автора:

У наукових фахових виданнях:

  1. Бойко Б.В. Значення маркетингового підходу в управлінні діяльністю підприємств АПК на ринку яловичини // Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах. / За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. Ч. 4. Стабілізація доходів сільських товаровиробників. – К.: ІАЕ, 2002. – С. 152-154.

  2. Бойко Б.В. Напрями удосконалення міжгалузевих відносин в молокопродуктовому підкомплексі // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Вип. 217: В 4 т. Том ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 662-668.

  3. Бойко Б.В. Основні напрями впровадження маркетингового підходу в підприємствах молокопродуктового підкомплексу Житомирської області // Економіка АПК. – 2006. - № 9. – С. 105-108.

  4. Бойко Б.В. Система маркетингу як чинник підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва // Вісник Львівського державного аграрного університету: Економіка АПК. – 2004. – № 11 (2). – С. 311-317.

В інших виданнях:

  1. Бойко Б.В. Особливості маркетингової діяльності у м’ясному підкомплексі регіону // Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи / Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів, магістрів та аспірантів: у двох томах. – Т. 2 – К.: ІАЕ УААН, 2003. – С. 13-15.