Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Технологія продуктів бродіння


Осіпчук Наталія Василівна. Розробка технології безалкогольних напоїв профілактичного напряму з рослинної сировини : Дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / Національний ун-т харчових технологій. — К., 2003. — 206арк. — Бібліогр.: арк. 118-130.



Анотація до роботи:

Осіпчук Н.В. Розробка технології безалкогольних напоїв профілактичного напрямку з рослинної сировини. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.07 – Технологія продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003.

Робота присвячена удосконаленню технології соку чорноплідної горобини та розробці на його основі технології безалкогольних напоїв профілактичного призначення.

На основі проведених теоретичних та експериментальних досліджень дано наукове обгрунтування доцільності та оптимізації способів перероблення ягід чорноплідної горобини і подібної сировини профілактичного напряму.

Визначено параметри залежності виходу та якості соку чорноплідної горобини від основних факторів: вид і доза ферментного препарату, тривалість і температура процесів ферментації та освітлення. На основі проведених аналітичних та експериментальних досліджень дано наукове обгрунтування доцільності й розроблені оптимальні способи перероблення ягід чорноплідної горобини і подібної сировини.

Розроблено та затверджено необхідну нормативно-технічну документацію на технологію соку чорноплідної горобини і нові продукти – безалкогольний напій “Барсік” та пасту для дитячого харчування “Михасик”, до складу яких входить сік чорноплідної горобини.

Вивчено сучасний стан і перспективи культивування й переробки дикорослих рослин та проведені теоретичні і експериментальні дослідження з метою удосконалення технологія соку чорноплідної горобини і безалкогольних напоїв на його основі. За результатами проведеної роботи можна зробити такі конкретні висновки:

1. Встановлено, що чорноплідна горобина, смородина, чорниця, горобина звичайна, які у значних об‘ємах зростають на Прикарпатті, містять велику кількість біологічно активних речовин. Але чорноплідна горобина має суттєву перевагу за вмістом вітамінів групи В (в 1,18-9,3 рази), вітаміну С (в 1,35-6,25 разів), вітаміну Р (в 2,31-3,63 рази), каротину (в 5,00-7,14 разів), мінеральних солей (в 2,3-24,6 разів) та цукрів (в 1,17-1,81 рази) перед іншими рослинами.

  1. В технології соку чорноплідної горобини запропоновано застосовувати при ферментації мезги комплексні ферментні препарати. Найкращі результати отримано з ферментним препаратом АП Субтиліном, який характеризується суттєвою пектолітичною, ксиланазною, амілолітичною і протеолітичною активністю та має дозвіл на використання МОЗ України. Його застосування дозволяє збільшити вихід соку на 10,3 % при оптимальній дозі 0,0035 % до маси плодів, оптимальній температурі процесу – 30 – 40С і тривалості 1 год.

  2. Розроблено методику і відповідні рекомендації щодо оптимізації процесів ферментації і освітлення соку за допомогою комп’ютерних технологій, яка пройшла виробничі випробування на Коломийському консервному заводі.

  3. На основі експериментальних даних запропонована інтенсивна технологія ферментації мезги і освітлення соку шляхом сумісної дії ферментів ферментного препарату АП Субтиліну і солоду. Оптимальні дози солоду і ферментного препарату в кількості відповідно 3 % і 0,0035 % дозволяють інтенсифікувати процес гідролізу рослинних тканин із збільшенням виходу соку на 10,1% і отримати сік підвищеної біологічної цінності за вмістом вітамінів, фенольних речовин і мікроелементів.

  4. Удосконалено технологічну схему комплексної переробки дикорослих рослин (на прикладі чорноплідної горобини) з отриманням свіжого і спиртованого соків, а також переробленням відходів виробництва з отриманням харчового натурального барвника, пектинових речовин та екологічно чистої добавки до корму тваринам.

  5. Доведена ефективність використання свіжого соку чорноплідної горобини у виробництві безалкогольних напоїв підвищеної якості в умовах місцевої промисловості. Розроблені рецептури і технологічні інструкції виробництва нового екологічно чистого безалкогольного напою “Барсік” та пасти для дитячого харчування “Михасик”, яка може використовуватись для виробництва безалкогольних напоїв, із вмістом свіжого соку чорноплідної горобини.

  6. Економічна ефективність виробництва спиртованого соку чорноплідної горобини на Коломийському консервному заводі за розробленою технологією дає прибуток 4,29 грн. на 1 дал спиртованого соку або 45045 грн. за існуючої потужності 10 тис дал на рік. Соціальний ефект полягає у виробництві та реалізації продуктів з екологічно чистої сировини – чорноплідної горобини для виробництва безалкогольних напоїв і харчових добавок профілактичного значення, а також збільшення зайнятості населення Прикарпаття.

Публікації автора:

  1. Лікувально-профілактичні властивості чорноплідної горобини / В. Домарецький, А. Мелетьєв, В. Прибильський, Н. Касіянчук (Н. Осіпчук), С. Осіпчук // Харчова і переробна промисловість. – 2000, №1. – с.15.

Особистий внесок: приймала участь у підборі і теоретичному аналізі літературних джерел, оформленні статті.

  1. Спиртовані соки з горобини / Н. Осіпчук, Н.Левітіна, М. Грицюк, Л. Карабанова, С. Осіпчук // Харчова і переробна промисловість. – 2000, листопад-грудень. – с. 11

Особистий внесок: приймала участь у проведенні досліджень, узагальненні отриманих результатів та оформленні статті.

  1. Осіпчук Н.В., Домарецький В.А., Мелетьєв А.Є. Удосконалення технології напоїв і продуктів профілактичного призначення із чорноплідної горобини // Наукові праці УДУХТ. – К.: УДУХТ. – 2001. - №10.- с.12-13

Особистий внесок: приймала участь в організації та проведенні досліджень, обробці експериментальних даних і написанні статті.

  1. З екстрактом солоду /Н.Осіпчук, А.Мелетьєв, В.Домарецький, Т.Харитон // Харчова і переробна промисловість. – 2002, квітень-травень. – с.23.

Особистий внесок: приймала участь в організації та проведенні досліджень, обробці експериментальних даних і написанні статті.

  1. Патент 36848 А України, МПК7 А 23 L 2/02. Безалкогольний напій “Барсік”. /В.А.Домарецький, А.Є.Мелетьєв, В.Л.Прибильський, Н.В.Осіпчук. - №2000020856; Заявл. 16.02.2000; Опубл.16.04.2001, Бюл.№3

Особистий внесок: провела патентний пошук, приймала участь в узагальненні експериментальних даних , підготовці матеріалів та написанні заявки на винахід.

  1. Патент 39632 А України, МПК7 А 23 L 1/10, А 23 L 1/34 . Лікувально-профілактичні консерви для дитячого харчування “Пасти Михасик”

/ В.Д.Касіянчук, Мамчур Ф.І., Карабанова Л.П., Грицюк М.І., Осіпчук Н.В., Нємчин О.Ф., Христенко В.І. - №2000116495; Заявл. 17.11.2000; Опубл. 15.06.2001, Бюл.№5

Особистий внесок: провела патентний пошук, приймала участь в узагальненні експериментальних даних, підготовці матеріалів та написанні заявки на винахід.

  1. Чорноплідна горобина – ефективна сировина для виробництва харчових продуктів і добавок / В.А. Домарецький, В.Л. Прибильський, Н.В. Осіпчук, А.Є. Мелетьєв // Тези доповідей 6-ої Міжнародної конференції «Проблеми та перспективи створення і впровадження нових ресурсо- та енергоощадних технологій, обладнання в галузях харчової і переробної промисловості». – Ч. 2. – К.: УДУХТ. – 2000. – 19-20.

Особистий внесок: приймала участь у плануванні та проведенні досліджень, обробці даних та написанні тез доповіді

  1. Осіпчук Н.В., Домарецький В.А., Левітіна Н.В. Харчові продукти підвищеної біологічної цінності з чорноплідної горобини // Тези доповідей 66-ої студентської наукової конференції УДУХТ. Ч.1. – К.:УДУХТ. – 2000. - с. 105.

Особистий внесок: приймала участь в узагальненні отриманих даних та написанні тез доповіді.

  1. Екологічні проблеми при виготовленні продуктів з чорноплідної горобини/ Н.В. Осіпчук, Ю.А. Рожко, В.А. Домарецький, Н.В. Левітіна // Тези доповідей 67-ої наукової конференції студентів, аспірантів і молодих вчених УДУХТ. Ч.2. – К.:УДУХТ. – 2001. – с.25.

Особистий внесок: приймала участь у плануванні та проведенні досліджень, обробці даних та написанні тез доповіді.

  1. Удосконалення технології ягідних соків з дикорослих рослин / Ю.А.Рожко, Н.В.Осіпчук, В.А.Домарецький, А.Є. Мелетьєв // Тези доповідей Міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. – Ч.2. – К.: НУХТ. – 2002. – с.21

Особистий внесок: приймала участь в проведенні досліджень, обробці та аналізу даних,і написанні тез доповіді

  1. Продукти харчування підвищеної біологічної цінності з чорноплідної горобини / Н.В. Осіпчук, В.А. Домарецький, Н.В. Левітіна, С.М. Осіпчук, О.Ф. Нємчин, В.Д. Касіянчук // Науковий вісник Інституту мененджменту та економіки. – 2000, №2. – с.184-187.

Особистий внесок: провела дослідження, проаналізувала результати, приймала участь у оформленні статті.

  1. Порівняльна біохімічна характеристика чорноплідної горобини як джерела біологічно активних речовин і ферментів / Н.В. Осіпчук, В.А. Домарецький, Н.В. Левітіна //Галицький лікарський вісник Івано-Франківської медакадемії. – 2000, №4. – с. 116-117

Особистий внесок: приймала участь у проведенні досліджень, обробці експериментальних даних і написанні статті.

  1. Осіпчук Н.В., Левітіна Н.В. Очищення стічних вод при виробництві продуктів із чорноплідної горобини. // Науковий вісник Інституту мененджменту та економіки. – 2001, №3. – с.94-96.

Особистий внесок: приймала участь в організації та проведенні досліджень, обробці експериментальних даних і написанні статті.