Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка, організація і управління підприємствами


Супіханов Геннадій Борисович. Кон'юнктура ринку ріпаку та умови підвищення ефективності його виробництва: дисертація канд. екон. наук: 08.06.01 / Національний аграрний ун-т. - К., 2003. , табл.



Анотація до роботи:

Супіханов Г.Б. Кон’юнктура ринку ріпаку та умови підвищення ефективності його виробництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами – Національний аграрний університет, Київ, 2003.

Дисертацію присвячено проблемам формування ринку ріпаку та системі організаційно-економічних заходів щодо підвищення ефективності його виробництва в Україні. Уточнена економічна сутність “кон’юнктури ринку” та умови формування кон’юнктури ринку з урахуванням розвитку ринкових відносин, проаналізовано сучасний стан виробництва насіння ріпаку та продуктів його переробки в Україні та світі, визначені пріоритетні ринки насіння ріпаку та продуктів його переробки, які враховують економічну ефективність виробництва, а також ефективність експортних операцій при реалізації ріпаку та продуктів його переробки.

Проведені дослідження формування кон’юнктури ринку ріпаку дають змогу зробити висновки, що мають теоретичне та практичне значення:

1. Кон'юнктура ринку – це комплексне поняття, на яке мають вплив як фактори ринкового механізму регулювання, так і державного з властивими йому суб'єктивними і об'єктивними важелями впливу. Кон'юнктура господарства, галузі чи окремого товарного ринку - це поточний стан певної економічної системи, який формується в кожний момент під впливом суб'єктивних і об'єктивних факторів або причин, завдяки яким створюється та чи інша ринкова ситуація у відповідний відрізок часу.

2. Однією з головних задач вивчення ринку є аналіз поточного співвідношення попиту та пропозиції на продукцію з можливістю прогнозу руху цих параметрів ринку в майбутньому. В зв'язку з цим дуже важливе місце посідають питання вивчення та прогнозування економічної кон'юнктури як загальногосподарської, що відображає функціонування господарського механізму в цілому, так і кон'юнктури окремих товарних ринків.

3. Необхідною умовою оптимального функціонування сільськогосподарських товаровиробників є наявність ринкової інфраструктури. Вона являє собою сукупність відповідних суб’єктів ринку, які забезпечують функціонування підприємницьких структур, регулювання зв’язків між ними і просування товарів та рух коштів. Завдяки ринковій інфраструктурі проходить оптимізація руху товарно-грошових ресурсів, досягається пропорційність у розподілі ресурсів і продуктів, мінімізуються витрати. Відсутність високорозвиненої інфраструктури ринку не сприяє формуванню оптимальних співвідношень між обсягами попиту і пропозиції.

4. Серед основних складових, які обумовлюють конкурентоспроможність аграрної продукції, можна виділити такі фактори, як якість, витрати виробництва та ціни реалізації. В свою чергу вони залежать від впливу ряду інших факторів, що формують якісні переваги продукції та індивідуальний рівень витрат товаровиробника. Тобто забезпечення конкурентоспроможності та підвищення якості продукції сільського господарства є багатофакторним явищем.

5. Нарощування виробництва ріпаку в Україні та пожвавлення ринку продукції його переробки наприкінці 1980-х та 1990-х років було викликано державною підтримкою галузі. Однак лише часткове виконання та згортання державних програм вирощування та переробки ріпаку спричинили занепад галузі. В результаті посіви ріпаку в Україні не перевищують 200 тис. га, валові збори складають 100-
120 тис. тонн.

6. Ринок ріпаку та продукції його переробки розвивається в напрямку збільшення обсягу експорту в 7,2 рази. Протягом 1996-2000 років за межі країни реалізовано було 50% продукції, виробленої підприємствами підкомплексу (в тому числі ріпак, продукція олійно-жирової галузі). Валютна виручка від експорту ріпаку та ріпакової олії у 1999 р. перевищила 7 млн. дол. США, у 2000р. – 11,5 млн. дол. США, у 2001 році – 16,3 млн. дол. США. Однак експорт здійснювався за нижчими від світових цінами як на товарний ріпак, так і на олію та шрот (в середньому на 15-20%). Низькі експортні ціни обумовлені низькою якістю продукції.

7. Одним із факторів збільшення посівних площ ріпаку та досягнення прогнозованих обсягів валового виробництва є належний рівень забезпечення товаровиробників необхідними обіговими коштами на придбання добрив, засобів захисту, матеріально-технічної бази.

8. Одним із методів прогнозування пріоритетності вирощування товарних культур та виробництва ріпаку є математичне моделювання, в основі якого лежить метод побудови моделі на основі показників, які стосуються безпосередньо процесу виробництва. При песимістичній стратегії розвитку вирощування товарних культур в умовах обмеженого доступу до обігових коштів пріоритетне вирощування ріпаку проявляється при 90% і більше забезпеченні обіговими коштами при наступній насиченості сівозмін товарними культурами (%): ярі на зерно – 50, ріпак та картопля –20, соняшник – 10. Така насиченість товарних культур в сівозміні дозволяє одержати 305 тис грн. прибутку на 1000 га ріллі.

9. При оптимістичній стратегії розвитку вирощування товарних культур в умовах обмеженого доступу до обігових коштів пріоритетне вирощування ріпаку проявляється при 80 % і більше забезпеченні обіговими коштами при наступній насиченості сівозмін товарними культурами (%): ярі на зерно 44,9, картопля і ріпак – 20, соняшник – 10, озимі – 5,1. Така насиченість вирощування товарних культур дозволяє одержувати 999 тис грн. прибутку.

10. При збереженні оптимістичних умов виробництва ріпаку та песимістичних факторах вирощування інших культур його можна вирощувати в сівозмінах до 20 % при обмеженому доступі до обігових коштів. Навіть при 50% забезпеченні обіговими коштами можна одержати 227 тис грн. прибутку на 1000 га ріллі від наступного співвідношення вирощування товарних культур в сівозміні (%): ріпак –20, соняшник – 10, цукровий буряк – 13,6 та кормові культури –56,4.

11. В умовах ринкової економіки для формування ринку ріпаку необхідно визначити зони товарного виробництва з повним використанням природноекономічного потенціалу, що дозволить вирощувати високі врожаї цієї культури. Найповніше повно цим вимогам відповідають умови, що склались у Рівненській, Херсонській, Хмельницькій, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Житомирській областях.

Публікації автора:

1. Супіханов Г.Б. Ріпак та продукти його переробки // Економіка АПК. – 2000. - №1. – с.44-46.

2.Супіханов Г.Б. Кон’юнктура світового ринку насіння ріпаку та експортно-імпортний потенціал України // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2001. – Вип. 37.- с.314-317.

3.Супіханов Г.Б Теоретичні аспекти формування ринку та його інфраструктури // Вісник ЖДТУ. Серія: економічні науки. – 2003. -№3 (25). – с.293-296.

4.Супіханов Г.Б. Формування кон’юнктури ринку ріпаку. – К.: “Нічлава”.- 2003.- 140 с.