Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Технологія консервованих продуктів


Москалюк Інна Вікторівна. Комплексна переробка яблук в консервовані продукти: дисертація канд. техн. наук: 05.18.13 / Одеська держ. академія харчових технологій. - О., 2003. - 15с7 , табл.



Анотація до роботи:

Москалюк І. В. Комплексна переробка яблук в консервовані продукти: – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13- технологія консервованих продуктів. Одеська державна академія харчових технологій, 2001.

Дисертація присвячена проблемі комплексної переробки яблук з розробкою технології отримання пектинових речовин методом лужного гідролізу із свіжих яблучних вичавок і використання їх при виробництві консервованої продукції: желе, повидла, начинки, напоїв. Досліджено оптимальні умови видалення пектинових речовин із свіжих яблучних вичавок методом лужного гідролізу, виведені математичні залежності проведення процесу екстракції, встановлений вплив ступеня етерифікації пектинових речовин на їх комплексоутворюючу здатність. Розроблена технологія отримання драглеподібної продукції на основі високометоксильованого пектину з використанням пероксидази. Досліджено механізм процесу драглеутворення пектинових речовин в присутності пероксидази. Розроблена технологія отримання желе на основі високоме-токсильованого пектину в присутності пероксидази з низьким вмістом цукру.

Розроблена нормативно-технічна документація на нові види продукції.

1. Теоретично обґрунтована та експериментально підтверджена доцільність видалення пектинових речовин з свіжих яблучних вичавок методом лужного гідролізу. Оптимальні параметри процесу: рН середовища 9, ГМ 1:1, температура 20С, тривалість обробки 60 хв.

2. Пектиновий екстракт, з масовою часткою пектинових речовин 1,1...1,5%, характеризується наступними показниками: ступінь етерифікації 43...47%, молекулярна маса 40000...46000 Да, комплексоутворююча здатність 48…49,50% і міцність драглів 107...115 Т-Б. Встановлено, що із збільшенням масової частки іонів кальцію в розчині пектину збільшується драглеутворююча здатність пектинового екстракту, досягаючи максимуму при концентрації 50...60 мг іонів кальцію на 1 г пектинових речовин.

3. Комплексоутворююча здатність яблучних вичавок після лужної обробки з важкими металами на 5% вища комплексоутворюючої здатності промислового пектинового екстракту. Залишок після лужного гідролізу пектину, що являє собою натуральні харчові волокна, доцільно використовувати для вироблення продукції лікувально-профілактичного призначення.

4. Досліджено умови драглеутворення високометоксильованих пектинових речовин в присутності ферменту пероксидази та визначені оптимальні параметри процесу: температура 20С, рН 7,0, масова частка ферменту по відношенню к пектину – 0,08%.

Процес драглеутворення пектину відбувається без структурних змін молекул пектину і, можливо, пов'язаний з окисленням поліфенольних речовин, які адсорбовані на поверхні молекул пектину і утворюють драглеподібну структуру.

5. Встановлено, що при виробництві продукції драглеподібної консистенції на основі високометоксильованого пектину в присутності пероксидази з вмістом цукру до 40% дає можливість розробляти продукти низької калорійності, а додання солі – створювати нові технології виробництва кетчупів і соусів, рослинних білків - підвищити харчову і біологічну цінність продукції, не знижуючи її якості.

6. Розроблено безвідхідну технологію переробки яблук і рецептури продуктів з яблучних вичавок, що пройшли лужну обробку: повидла (масова частка сухих розчинних речовин - 66%, цукру - 48%, пектинових речовин - 1,14%, рН 3,2); начинки (масова частка сухих розчинних речовин –70%, цукру – 48%, пектинових речовин – 1,14%, рН 3,2); желе на основі низькометоксильованого пектину, отриманого за розробленою нами технологією з свіжих яблучних вичавок (масова частка цукру – 45%, пектинових речовин – 1,1%, драглеутворююча здатність 115Т-Б, рН середовища 3,2); а також желе "Вишенька" на основі промислового високометоксильованого пектину з використанням пероксидази: (з низьким вмістом цукру – 40% у широкому діапазоні рН).

7. Встановлено, що оптимальними термінами зберігання є: пектинового екстракту – 6 місяців, желе, повидла і начинки – 12 місяців, желе на основі високометоксильованого пектину з використанням пероксидази – 6 місяців без зміни якісних показників продуктів. Розроблено нормативно-технічну документацію на нові види продукції: желе, повидло, начинку, напої.

8. Запропоновано комплексну технологію переробки яблук з використанням свіжих яблучних вичавок для отримання пектинового екстракту методом лужного гідролізу і продуктів на його основі. Виконано розрахунки економічних показників: собівартість 1 кг пектинового екстракту складає 0,61 грн, начинки – 1,86 грн, желе – 1,76 грн, повидла – 1,68 грн. Економічний ефект при виробництві 1 т повидла складає 536,37 грн. .

Публікації автора:

  1. Жижина І. В., Палвашова Г. І. Технологія виробництва желе з свіжих яблучних вичавок //Зб. наук. пр. - Одеса.: ОДАХТ.-1999.-Вип. 19.-С.85-87.

Жижина І. В. (Москалюк І. В.). Проведені експериментальні дослідження вилучення пектинових речовин із свіжих яблучних вичавок при різних значеннях рН.

  1. Дяконова А. К., Москалюк І. В. Комплексна переробка яблук //Зб. наук. пр. - Одеса.: ОДАХТ.-1999.-Вип. 20.- С.95-96.

Москалюк І. В. Досліджено вплив різних факторів на процес екстрагування пектину.

  1. Безусов А. Т., Дяконова А. К., Москалюк І. В. Динаміка лужної екстракції пектинових речовин зі свіжих яблучних вичавків //Зб. наук. пр.: Нові технології та удосконалення процесів харчових виробництв.-Харків.: ХДАТОХ.-1999.-С.175-178.

Москалюк І. В. Досліджений вплив рН середовища тривалості обробки на ступінь етерифікації та молекулярної маси пектину.

  1. Безусов А. Т., Дьяконова А. К., Москалюк И. В., Дроздов А. И. Изыскание оптимальных параметров щелочного гидролиза пектиновых веществ из свежих яблочных выжимок //Зб. наук. пр.: Прогресивні технології та удосконалення процесів харчових виробництв.-Харків.: ХДАТОХ.-2000.-С.329-332.

Москалюк І. В. Досліджено оптимальні умови процесу екстракції пектинових речовин.

  1. Балакірєва Б. М., Дяконова А. К., Москалюк І. В. Розробка технології виробництва начинок //Зб. наук. пр. - Одеса.: ОДАХТ.-2001.-Вип. 22.- С.71-74.

Москалюк І. В. Досліджено хімічний склад та фізико-хімічні властивості начинки.

  1. Деклараційний патент на винахід №99116148 України, С08В37/06. Спосіб отримання пектинового екстракту з відходів рослинної сировини /Безусов А. Т., Дяконова А. К., Москалюк І. В., заявлено 10.11.99. Дата прийняття рішення 16.04.2001р.

Москалюк І. В. Систематизований матеріал, пов’язаний з процесом екстракції пектинових речовин лужним гідролізом і оформлений патент.

  1. Деклараційний патент на винахід №2000020634 України, С08В37/06. Спосіб виробництва начинок /Безусов А. Т., Д'яконова А. К., Москалюк І. В., заявлено 07. 02. 2000. Дата прийняття рішення 16.04.2001р.

Москалюк І. В. Систематизований матеріал по дослідженню плотного залишку, його використання при виробництві начинки.

8. Деклараційний патент на винахід №2001096571 України, С08В37/06. Спосіб

виробництва желе /Безусов А. Т., Дяконова А. К., Москалюк І. В., Біленька І. Р. заявлено 25.09.01. Дата прийняття рішення 16.12.2002р.

Москалюк І. В. Систематизований матеріал, пов’язаний з впливом пероксидази на драглеутворюючу здатність високометоксильованого пектину.