Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка сільського господарства і апк


Нікуліна Вікторія Богданівна. Ефективність функціонування регіонального АПК в нових економічних умовах : дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Львівський держ. аграрний ун-т. — Л., 2005. — 192арк. : табл. — Бібліогр.: арк. 169-182.



Анотація до роботи:

Нікуліна В.Б. Ефективність функціонування регіонального АПК в нових економічних умовах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Державний агроекологічний університет, Житомир, 2005.

Дисертація присвячена розробці та обґрунтуванню шляхів підвищення ефективності функціонування регіонального АПК в нових економічних умовах. В роботі розкрито теоретичні основи формування і функціонування регіональних АПК, інтеграції регіональних відтворювальних циклів. На основі вивчення відповідної наукової літератури узагальнено та уточнено методичні підходи до вивчення функціонування АПК в умовах ринкових відносин.

В результаті аналізу сучасного стану агропромислового виробництва виявлено основні проблеми його розвитку на регіональному рівні. Встановлено чинники, які спричинили негативні тенденції в обсягах виробництва сільськогосподарської продукції, її собівартості та рентабельності. Виявлено взаємозалежність між грошовими доходами населення, цінами на продовольчі товари, обсягами виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, ефективністю сільськогосподарського виробництва.

Розроблено рекомендації щодо вдосконалення економічних відносин в регіональному АПК, напрямів розвитку міжгалузевих зв’язків і процесів інтеграції та кооперації. Обґрунтовано шляхи покращення комплексного розвитку сільських територій як соціально-економічної основи підвищення ефективності функціонування регіонального АПК. Розроблено прогнозні показники розвитку в регіоні скотарства – ключової галузі для економічного піднесення сільського господарства.

  1. Ефективність функціонування регіональних агропромислових комплексів визначається ступенем виконання ними тих завдань, які визначаються аграрною політикою держави. Однак специфічні природно–кліматичні, соціальні, економічні, екологічні умови та особливості функціонування регіональних агропродовольчих ринків створюють основу для об’єктивних відмінностей в розвитку сільського господарства й АПК в різних регіонах країни. Відповідно до місцевих умов формуються галузева і виробнича структура, система оптимізації та кооперування форм власності і господарювання, механізм міжгалузевих та внутрігалузевих відносин управління. Зростання ефективності організаційних моделей регіональних виробничих структур в агропромисловому комплексі забезпечується стабільністю загальних соціально-економічних умов їх розвитку, повнішим використанням біокліматичного і генетичного потенціалу, зростанням урожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин, продуктивності праці, економією виробничих затрат.

  2. Формування циклу відтворення продовольчих ресурсів АПК ґрунтується на додержанні ряду суспільних вимог у його організації, насамперед на наявності розвинутого сільськогосподарського виробництва і харчової промисловості з обсягами товарної продукції та послуг, які забезпечують участь регіону у формуванні внутрішньорегіональних і міжрегіональних зв’язків по продовольчих товарах. Важливо, щоб вони були в змозі задовольнити потреби населення в основних продуктах харчування і щоб частка регіону у виробництві продовольчих ресурсів постійно зростала. Слід враховувати наявність економічно доцільних і сталих у часі міжрегіональних і внутрішньорегіональних зв’язків, які виникають як результат територіального поділу праці та спеціалізації регіону. Ці зв’язки змінюються залежно від досягнутих зрушень у розміщенні продуктивних сил, від співвідношення різних груп виробництв, від переоцінки виробничо-економічних можливостей різних регіонів.

  3. Методика вивчення функціонування АПК в умовах ринкових відносин повинна включати такі напрями аналізу: дослідження сутності відтворювальної основи, структури, закономірностей розвитку макрорегіональних АПК; оцінку умов, ресурсів, факторів їх функціонування; вивчення структури та розміщення макрорегіональних АПК у конкретних умовах, встановлення пропорцій, виявлення внутрішньорегіональних особливостей, зв’язків, тенденцій розвитку; дослідження економічного механізму макрорегіонального АПК (управління, організація, економічні важелі розвитку, державне регулювання, планування й прогнозування); визначення соціально-економічної та екологічної ефективності функціонування АПК регіону за сучасних умов.

  4. В сільськогосподарському виробництві досліджуваного регіону спостерігаються надзвичайно негативні тенденції. Протягом 1990-2004 рр. вартість валової продукції сільського господарства в порівнянних цінах 2000 р. в усіх категоріях господарств області зменшилася з 3488,0 до 1945,7 млн. грн., тобто на 44,2%. Знизилася врожайність практично всіх сільськогосподарських культур, а також продуктивність тварин. Поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 71,7%, свиней – на 53,3%, птиці всіх видів – на 18,3%. Основна частина виробництва внаслідок деструктивних процесів виявилася зосередженою в малоперспективних дрібних особистих селянських господарствах.

  5. Внаслідок скорочення обсягів виробництва та зниження грошових доходів населення значно погіршилися показники середньодушового споживання основних продуктів харчування. Ці показники в регіоні поступаються середнім по країні. Не зважаючи на низький рівень харчування, населення змушене виділяти на придбання продовольства більшу частину своїх доходів. Суттєвою ознакою аграрної кризи стало постійне зростання цін на продовольчі товари.

  6. Не відзначаються стабільністю показники економічної ефективності агропромислового виробництва. В 2004 р. сільськогосподарські підприємства вдруге за багато років отримали прибутків обсягом 53,3 млн. грн. Рівень рентабельності досяг 12,1%. Прибутковим стало виробництво практично всіх видів продукції, крім різних видів м’яса.

  7. Для збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в регіональному АПК та підвищення його ефективності необхідно здійснити такі заходи: завершити проведення земельної реформи, роздержавлення та приватизацію державного майна; створити багатоукладну економіку і цивілізовані ринкові відносини; удосконалити інвестиційну, цінову і податкову політику; задіяти економічні механізми стимулювання виробництва продукції землеробства і тваринництва; поглибити спеціалізацію господарств. Потрібно реконструювати морально і фізично застаріле устаткування, забезпечити комплексну механізацію основних та допоміжних технологічних процесів шляхом підвищення рівня фондо-, енерго- та електроозброєності праці, технічної оснащеності виробництва.

  8. Одним з основних шляхів розвитку регіонального АПК повинна стати оптимізація його функціональної, територіальної і продуктової структур, для формування яких необхідно забезпечити випереджаючі темпи розвитку виробництва засобів виробництва для сільського господарства, харчової і переробної промисловості, інфраструктурних підрозділів. Важливим заходом зі вдосконалення сфери заготівлі, транспортування, переробки, зберігання та реалізації сільськогосподарської продукції (сировини) і вироблюваної готової продукції повинні стати розробка та здійснення регіональних науково-технічних програм. Для забезпечення гарантованого виробництва продукції необхідно заново створити регіональні (територіальні) чи галузеві аграрно-промислові формування (професійні об’єднання, асоціації, корпорації, концерни, агропромислові фінансові групи), в яких органічно розвивається виробництво, промислова переробка, зберігання і реалізація кінцевої продукції. Інтегровані господарські структури слід створювати за участю сільських товаровиробників, переробних підприємств, підприємств торгівлі тощо.

Публікації автора:

Статті у наукових фахових виданнях:

  1. Вихрущ В., Грищук В. Удосконалення управління як фактор підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. – Серія 10: економіка. – 1998. - №1. – С.110-112. (дисертантом розглянуто питання впливу цінової, фінансової та податкової політики на ефективність функціонування підприємств харчової промисловості).

  2. Грищук В.Б. Актуальні питання підвищення ефективності розвитку підприємств харчової промисловості Тернопільської області //Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. – Серія 10: економіка. – 1998. - №1. – С.117-120.

  3. Грищук В.Б. Тенденції та реалії реформування АПК України на сучасному етапі// Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. – Серія 10: економіка. – 2000. - №6. – С.77-81.

  4. Грищук В.Б. Проблема ефективного управління регіонального АПК на сучасному етапі // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. – Серія 10: економіка. – 2001. - №7. – С.131-134.

  5. Грищук В.Б. Роль окремих елементів інтеграційного механізму в переробних галузях харчової промисловості // Вісник технічного університету ім. І.Пулюя. – Тернопіль. – 1998. – т.3. – Число 2. – С.158-162.

  6. Вихрущ В.П., Грищук В.Б. Сучасні проблеми і тенденції розвитку регіональних АПК // Регіональна економіка. – 1998. - №4. – С.68-76 (дисертантом розроблено напрями стабілізації розвитку регіональних АПК).

  7. Грищук В.Б. Механізм створення інтеграційних систем в переробній галузі харчової промисловості // Щорічник. Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. Секція: економічні науки. – Тернопіль. – 1997. – С.125-128.

  8. Грищук В.Б. Удосконалення управління як одного з елементів формування дієвого ринкового механізму підвищення ефективності підприємств харчової промисловості // Щорічник. Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. Секція: економічні науки. – Тернопіль. – 1997. – С.154-158.

  9. Олійник С., Грищук В.Б. Оцінка регіонального розвитку харчової промисловості// Регіональний річник. – Тернопілля 97. – Збруч. – 1997.- С.528-530 (дисертантом проведено аналіз регіонального розвитку харчової промисловості).

  10. Грищук В.Б. Проблеми розвитку сучасного аграрного ринку на прикладі Тернопільської області // Збірник наукових праць кафедри управління трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил Тернопільської академії народного господарства. Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України. – 1999. – Випуск 3. – С.140-143.

  1. Нікуліна В.Б. Ефективність функціонування регіонального АПК в сучасних умовах // Економіка: Проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Випуск 201. – т.4. – Дніпропетровський національний університет, 2005. – С.927-932.

Тези доповідей на науково-практичних конференціях

  1. Грищук В.Б. Управлінський вплив на ефективне використання трудових ресурсів // Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції Інституту економіки і управління Тернопільської академії народного господарства “Актуальні проблеми розвитку економіки України в перехідний період до ринку”. – Тернопіль. – 1996. – С.39-40.

  2. Грищук В.Б. Деякі аспекти раціонального використання місцевих ресурсів на підприємствах харчової і переробної промисловості на прикладі Подільського регіону // Матеріали науково-практичної конференції Інституту аграрного бізнесу Тернопільської академії народного господарства “Ефективність реформування аграрної сфери і шляхи раціонального використання природних ресурсів Поділля”. – Тернопіль. – 1996. – С.54-55.

  3. Грищук В.Б. Деякі аспекти аналізу використання основних виробничих фондів в харчовій промисловості в умовах становлення ринкової економіки в Україні // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції Інституту обліку і аудиту Тернопільської академії народного господарства. – Тернопіль. – 1996. – С.47-49.

  4. Вихрущ В., Грищук В.Б. Сучасні проблеми та тенденції розвитку регіональних агропромислових комплексів та шляхи інтеграції їх до ЄС // Третя міжнародна науково-практична конференція “Проблеми інтеграції економіки України в Європейський Союз: регіональні і соціально-економічні аспекти” (Ялта-Форос, 14-16 вересня 1998 р.). – Форос. – 1998. – С.290-294 (дисертантом проведено оцінку основних сучасних проблем розвитку регіональних агропромислових комплексів).

  5. Грищук В.Б. Економіко-організаційний механізм функціонування регіонального АПК (на прикладі АПК Тернопільської області) // Збірник наукових праць кафедри управління трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил Тернопільської академії народного господарства. Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України. – 2000. – №6. – С.77-81.

  6. Грищук В.Б. Комплексний розвиток сільських територій// Збірник тез доповідей ІІ Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених. – Тернопіль, 2005. – ч.1. – С.245-247.